Tips til at forvalte din privatøkonomi

For mange mennesker er det en stor udfordring, at styre deres personlige økonomi. Grunden til dette er, at de aldrig er blevet undervist i, hvordan de skal forvalte deres økonomi. Dette fører ofte til at mange får gæld eller havner i en økonomisk situation, som er langt værre end de ville være havnet i med den korrekte økonomiske undervisning. Man er derfor nødt til at overvinde denne dårlige situation, og dette sker via viden.

Her er nogle tips, som kan hjælpe dig med at få styr på dine personlige finanser.

Det første tip

Sørg for at udregne et budget, så du ved præcist hvor mange penge du SKAL bruge hver måned. Når alle disse faste udgifter er trukket fra din løn og andre indtægter, så ved du hvor meget der er tilbage til de variable udgifter, som bl.a. tøj og mad.

Har du ikke nok penge til de variable udgifter, så må du undersøge hvordan du kan tjene flere penge, eller hvordan du kan skære ned på de faste udgifter.

Det er sjældent sjovt at skære ned på de faste udgifter, men det kan ofte lade sig gøre, hvis man er villig til at spænde livremmen ind. F.eks. er der ofte en stor fast udgift til bil. En bil koster ikke kun brændstof, men der skal også tænkes på forsikring, grønne afgifter og reparationer. Derudover vil bilen løbende blive mindre værd, og dette er også penge du taber. Der vil derfor ofte være mange penge at spare ved at sælge bilen, og i stedet bruge offentlig transport. Det er ikke en sjov manøvre, men hvis privatøkonomien ikke hænger sammen, så kan dette være en særdeles brugbar løsning.

Det andet tip

Sørg for kun at have kreditkort hvor du ikke kan lave overtræk. Er der ikke flere penge på kontoen, så er det naturligvis ikke sjovt at få din betaling afvist, men har du mulighed for overtræk, så opdager du måske ikke minus på kontoen. De fleste kreditkort har en svimlende høj rente på overtræk, så har du behov for dette så er det bedre at låne.

Det bedste lån er som regel i banken, hvor du med den rette aftale kan få et lån til en rimelig rente. Har du ikke mulighed for dette, så er et forbrugslån også en mulighed. Du kan her finde en oversigt over forskellige lån i Danmark. Et forbrugslån har ofte en høj rente, dog er den sjældent højere end renten på overtræk på dit kreditkort, og derfor kan et forbrugslån godt være en god ide, hvis du ikke har mulighed for et banklån.

Har du hus og høj friværdi, så er det også muligt at hæve beløbet på dit obligationslån i realkreditinstituttet. Det giver dig flere penge på kontoen og ofte til en af de laveste mulige renter i Danmark.

Husk dog på at opsparing er bedre end lån, også selvom du har mulighed for at benytte friværdien i din bolig. Alle lån skal betales tilbage og har du ikke nok penge til de faste udgifter nu, så har du det sandsynligvis heller ikke i fremtiden.  Et lån giver derfor mest mening, hvis du har en ekstraordinær udgift nu, som du ikke forventer vil gentage sig i fremtiden.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.